Struktura infrardečih (IR) grelnih panelov

By in
Struktura infrardečih (IR) grelnih panelov

Poglejmo nekaj dejstev o sami zasnovi in materialih grelnega IR panela.

Infrardeči grelni IR paneli so največkrat narejeni iz aluminija oz. zlitin aluminija. T.i. Wolfram je znan material, ki ga že stoletja uporabljamo pri gretju. Tukaj je še karbon oz. t.i. karbonska vlakna ter keramika oz. keramične zmesi, itd.

Zraven plošče se na hrbtišču nahaja napajalnik z nekaj elektronike za 220V krmiljenje, plastični konektorji, elementi za fiksiranje in pritrjevanje itd. Navedene zlitine in materiali nam omogočajo, da z manj vložene električne energije, dobimo faktor za prenos v toplotno energijo na stene oz. predmete, ki so v bližini. Gre za materiale, ki s segrevanjem omogočajo izkoriščanje tistega dela valovanja, ki pospeši ogrevanje in akumuliranje toplote na površine predmetov.

 

Vložena električna energija in primerjava z drugimi viri.

TIP GRELCA (za direktno merljivo pridobitev 1kw toplote) Poraba v kW (moč)
Standardna grelna žica 2.0 kW/h
Konvektorski električni grelec 2.0 kW/h
Oljni Električni Grelec 1.0   -1.5 kW/h
IR grelni panel 0.29 – 0.8 kW/h

Ne pozabite, da pri grelnem IR panelu ne gre samo za direktno merljivo toploto preko konvekcije, kot jo poznamo pri ostalih virih, pač pa gre za valovanje, ki predstavlja posreden način ogrevanja prostora.

 

Tipi IR grelnih panelov

Poznamo različne tipe IR grelnih panelov. Najbolj pogosti so: beli IR grelni panel s keramičnimi zlitinami, prelepljeni grelni paneli s fotografijo ter IR paneli z zaključnim slojem, ki imajo efekt ogledala. Vendar ne pozabimo – pri vseh IR panelih so na hrbtišču navedeni materiali, uporabljeni kot viri toplote. IR paneli se med seboj ne razlikujejo samo po dimenzijah in uporabljenih materialih, pač pa tudi po velikosti in moči, posledično tudi po učinkovitosti in efektu.

 

Oznake: grelni paneliir panelinasvetiogrevanjezakaj ir

Leave a reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja