Zakaj IR paneli?

Zakaj IR ogrevanje?

IR pomeni infrardeče valovanje. Infrardeča svetloba oz. valovanje je povsod okrog nas, ni pa vidni del vidnega spektra. Je pravzaprav naravna oblika prenosa toplote. Imenuje se tudi dolgovalovno C valovanje.

Sonce oddaja velike količine toplotne energije v obliki IR valovanja. Sončna energija oddaja tudi celo  vrsto drugih elektro-magnetnih valovanj. Pri grelnih IR panelih ni prisotnih drugih oblik elektro-magnetnega valovanja, razen IR-C, ki je po obstoječih raziskavah neškodljiva in prijetna toplota. 

IR valovanje oddajamo tudi mi sami, saj je to valovanje povsod okoli nas. IR toplota je v zadnjih letih pomembna tema raziskovanja in do sedaj so raziskovalci ugotovili večinoma pozitivne učinke te toplote na zdravje, nekateri raziskovalci pa govorijo o nevtralnih učinkih. Obstajajo specifični grelni paneli z IR-A in IR-B valovno dolžino, ki so učinkovitejši v odprtih prostorih. IR valovanje oz. toplota se ne uporablja zgolj za ogrevanje, ampak tudi v zdravstvene, terapevtske in industrijske namere. 

Umestitev infrardečih valov glede na valovno dolžino med mikrovalove in vidno UV svetlobo
Sonce odda velike količine IR toplote, preko IR valov. Je naravni način ogrevanja
predmetov in le tega s pridom izkoriščamo.

Delovanje IR panelov

Grelni paneli pretvorijo 95% električne energije v toploto. Veliko vložene električne  energije se prenese s pomočjo IR valovanja z IR-C valovno dolžino. Z njo objekti oz. predmeti kumulirajo energijo in jo oddajajo nazaj v prostor. Nekaj te energije se porabi za segrevanje meduka zraka, nekaj pa se prenese na okoliške predmete, ki spet oddajajo IR-C valovanje v prostor oz. okolico.

IR paneli segrevajo predmete v svoji direktni bližini – predmete, stene, živa bitja. Človek naj bi se v preteklosti  ogreval prav na ta način – z lončenimi pečmi.

Na sliki je prikazano, kako prostor in površine absorbirajo energijo infrardečih valov in jo prenašajo nazaj v prostor s pomočjo toplote. Nekaj gre v ogrevanje medija zraka, drugo na predmete. 

Shema ogrevanja s pomočjo IR panelov
IR ogrevanje

S pomočjo tehnologije smo uspeli posnemati naravne načine ogrevanja. Zrak se v prostoru manj vrtinči, hkrati pa je v prostoru manj vlage, ki je največkrat odgovorna za razvoj plesni. Naši IR paneli so prekriti s posebnim keramičnim premazom, ki zmanjša plesen in vlago v prostoru.

IR valovanje, za razliko od konvektorskih ogrevalnih načinov, ogreva prostor in površine v svoji okolici ter jo odda enakomerno naprej, s pomočjo naravne toplote.

Shema ogrevanja s konvekcijskim ogrevalnim sistemom
Konvekcija

Prednosti IR panelov

Življenjska doba

Zaradi uporabe boljših materialov in tehnologije sestavljanja bodo paneli greli desetletja. Garancijska doba nekaterih panelov je 12 let.

Strošek ogrevanja

Neposrednim ogrevanjem predmetov dosežemo z IR valovanjem, da vsak predmet postane grelni vir zase. Izkoriščanjem dobrih lastnosti narave dosežemo več kw pridobljene energije kot vložene.

Kumulativno ogrevanje

Pri IR panelih začutimo takojšnji učinek gretja vendar prostor ne bo segret dokler ne segrejemo vseh predmetov v prostoru. Ko dosežemo željeno temperaturo je vložena energija za ohranjanje toplote minimalna.

Udobje

Vsi imamo radi sonce – radi se mu nastavljamo, da zajamemo njegovo toploto. V zimskih dneh prav to počnemo pred IR paneli.

Atraktiven videz

Paneli so zasnovani tako, da služijo svojemu namenu in da so čim manj izpostavljeni v prostoru (razen ART modelov). Panel poskušamo po videzu približati materialom zidu.  ART vam omogoča, da panel postane vaša umetnina.

Kombinatorika (npr. s klimo)

Kombinacija panela z npr. klimatsko napravo (zahtevajte R32 plin), minimizira investicijo, omogoča hitro ogrevanje zraka, predmetov, daje udobje in predvsem velike prihranke. Klime lahko ogrevajo tudi na -25°C.

Starejši par na posvetovanju za vgradnjo IR panelov v njun dom
Vsaki stranki se pred nakupom in montažo skrbno posvetimo. Opravimo ogled, naredimo si kalkulacijo ter svetujemo primerno rešitev.

Kaj pravijo naši kupci?

Zadovoljna stranka Marko Bauman

“Panele uporabljamo že tretje leto. Montaža je bila izvedena hitro in brez vidnih sledi. Delovanje je tiho, diskretno, v vsaki sobi po svoje reguliramo temperaturo. V teh zimskih dneh je račun za elektriko višji za 60-80 EUR na mesec s tem, da imamo dan in noč vklopljene panele pri povprečni temperaturi 22 stopinj. Za ogrevanje bivalnih prostorov zagotovo priporočam Klimit IR panele.”

Marko Bauman • Ptuj

Zadovoljna stranka Miran Stanovnik

“Kot večina laikov, sem tudi sam IR ogrevanje s pomočjo IR panelov slučajno spoznal na sejmu v Ljubljani. Izgled panela je nemoteč in ne obremenjuje našega delovnega ali življenjskega okolja, kar je bilo zame zelo pomembno, saj živimo v majhnem stanovanju. Toplota je res prijetna, predmeti v prostoru so prijetno topli, zadeva deluje brezšumno, kar pa je seveda tudi zelo pomembno, na koncu ogrevalne sezone vidimo, da je račun za porabljeno energijo nižji. Jupppi!”

Miran Stanovnik • Ljubljana

Zadovoljna stranka Klemen Praprotnik

“Osebno sem zadovoljen, da se ogrevam na grelne panele podjetja Klimit. Toplota je prijetna, nobenega vzdrževanja, stroški sprejemljivi. Poraba je za cca. 30% nižja kot pri plinu. Tako da priporočam podjetje Klimit d.o.o. in njihove kvalitetne in cenovno ugodne IR panele.”

Klemen Praprotnik • Celje

Naročite ogled

Zahtevajte povpraševanje