Ogled in montaža

Ogled in montaža

Vir IR ogrevanja oz. IR panela je zaradi distribuiranja valovanja najbolje postaviti tako, da pokrije čim večjo površino prostora. Postavitev na strop je zato najboljša opcija. Kadar je točkovni vir panela postavljen na steno oz. v neposredno bližino ljudi, lahko ti občutijo preveč toplote oz. več kot pri ostalih grelcih. Ogled prostora je pomemben korak pred montažo panela, saj je potrebno predhodno preračunati moč panelov, ki jih bomo montirali, lokacijo montaže ter napajanje IR panela. Pri izračunu za IR panel je pomembno vzeti v obzir nekaj rezerve, zaradi segrevanja iz “0” začetne točke na željeno 23°C oz. več. Če nimamo dovolj močnih panelov, ne moremo doseči in ohranjati željene temperature, saj takšni paneli delujejo krajši čas, kar kasneje vpliva na stroške ogrevanja. Pomembno je, da v kopalnicah, kjer je več vlage, uporabimo panele s 50% več moči, kot v ostalih prostorih. Za izračun moči ocenimo izolacijo, okna, vlago v prostoru, maksimalne temperature, položaj postavitve panela. 
Za grobo oceno si lahko sami preračunate potrebne moči panela.  Na kvadratni meter stanovanjske površine se priporoča ca. 60 W moči IR panela.
Svetujemo vam, da si namesto enega zelo močnega panela (vira toplote), postavite več IR panelov z manjšo močjo, saj so zelo močni paneli lahko moteči, kadar se nahajajo tik zraven vas oz. so direktno nad vami. Z izbiro več panelov, se temperatura oz. toplota veliko bolj porazdeli po prostoru.
Prikaz kako IR paneli ogrevajo vaš dom
IR paneli v stanovanjskem objektu

Kam montirati IR panel? Stena - strop?

Vselej predlagamo montažo IR panelov na strop, zaradi boljšega izkoristka. Če panele montiramo na zid, je izkoristek lahko slabši do 20%, zraven tega pa lahko osebe, ki so v direktni bližini panela, toplotni izvor moti. Ogrevanje s stropa je naravneje, manj je kroženja zraka in na ta način prah ostane pri tleh.

Efekt “feels like” oz “občutek kot” poznamo pri vetru. Podobno je pri IR panelu. Ogrevanje prostora na  21 °C, pomeni da občutite 22-25 °C.  IR panel razvije svojo polno moč v približno 30-ih minutah.

 • Kadar postavimo IR panel na steno je potrebno imeti ca. 20% višjo moč od tiste na stropu. 
 • Naj bodo IR paneli od ljudi in prostorov oddaljeni ca 1.5 m.
 • Pri stropni montaži naj bo višina prostorov višja od 2 m
 • Za IR ogrevanje so primerne talne obloge, les, kamen, opeka, naravni
 • PVC talne obloge niso najbolj primerne za  IR ogrevanje.
Ponazoritev različnih možnosti montaže IR panelov (na strop in na steno)
Montažo lahko izvedemo na stropu ali steni.

Prednosti IR panelov

Primerni za starejše hiše

Zaradi tehnologije ogrevanja, so IR paneli primerni tudi za starejše, slabše izolirane hiše. Dodatna prednost pri tem je, da pomagajo izsušiti stene. IR panele lahko montiramo tudi na posebno stojalo, ki ga premikamo po prostorih glede na potrebo po dogrevanju. Vseeno pa priporočamo namestitev panelov na strop ali na zunanje stene.

100% zadovoljstvo

IR paneli imajo nizke investicijske stroške in življenjsko dobo sistema nad 30 let. Stroškov vzdrževanja in servisiranja praktično ni, montaža pa je preprosta in po sistemu naredi-sam. Obenem imajo tudi veliko pozitivnih učinkov na zdravje.

Požarno varni

Paneli so požarno in uporabno varni, kar dokazujejo tudi evropski certifikati. Primerni so za montažo v lesenih hišah in vlažnih kopalnicah. Zaradi kakovostnih materialov in samih lastnosti delovanja (brez žarjenja), vas bodo infrardeči paneli prijetno in močno ogreli.

Kaj pravijo naši kupci?

Zadovoljna stranka Marko Bauman

“Panele uporabljamo že tretje leto. Montaža je bila izvedena hitro in brez vidnih sledi. Delovanje je tiho, diskretno, v vsaki sobi po svoje reguliramo temperaturo. V teh zimskih dneh je račun za elektriko višji za 60-80 EUR na mesec s tem, da imamo dan in noč vklopljene panele pri povprečni temperaturi 22 stopinj. Za ogrevanje bivalnih prostorov zagotovo priporočam Klimit IR panele.”

Marko Bauman • Ptuj

dom-lizike-jancar

“S podjetjem Klimit vsa leta odlično sodelujemo, saj so njihove storitve strokovne, odziv ažuren in takojšen. Njihovi strokovnjaki zmeraj prisluhnejo našim potrebam in željam ter nam objektivno in korektno svetujejo.“

Dom Lizike Jančar

Zadovoljna stranka Klemen Praprotnik

“Osebno sem zadovoljen, da se ogrevam na grelne panele podjetja Klimit. Toplota je prijetna, nobenega vzdrževanja, stroški sprejemljivi. Poraba je za cca. 30% nižja kot pri plinu. Tako da priporočam podjetje Klimit d.o.o. in njihove kvalitetne in cenovno ugodne IR panele.”

Klemen Praprotnik • Celje

Naročite ogled

Zahtevajte povpraševanje
15 Comments
 1. Pozdravljeni,
  koliko je smotrno uporabljati IR panele za dogrevanje, če imam sedaj gretje na olje?
  Hvala.
  Lep pozdrav.

  1. Spoštovani g. Bojan, glede na cene olja in udobje je vredno razmisliti o alternativi IR panelov. Stroške ogrevanja si boste zagotovo zmanjšali. Prednosti IR panelov najdete prav na tej podstrani oz tam pod nasveti. Izkoristite trenutno akcijo IR pnalelov v novembru, lp, Klimit ekipa.

  1. Pozdravljen g. Dean, pri ir-panelih manjših moči uporabljamo trožilni, 1,5mm2, pri večjih pa polagamo 2,5mm2. Pravtako je potrebno preveriti električno omarico in morebitno ampersko rezervo za planirane ir panele.

 2. Ali lahko ir panel, ki ga bo vizualno oblekli v zeljeno fotografijo damo nad posteljo? A bo ir panel s svojo temperaturo motec?

  1. Pozdravljena, lahko ir panel oblečemo v poseben tekstil, ki ga tiskamo po vaših željah. Grede na uporabljen tekstil ne gre za vpliv na delovanje ir-panela. lp, Klimit ekipa

 3. Dober dan, rad bi dogreval z ir panelom v dveh sobah, lahko to kako reguliram? Prosim poklicite 041 383 953

  1. Pozdravljen Domen, za regulacijo ir panelov ponujamo analogne kot digitalne regulatorje. Tukaj najdete več informacij o regulaciji ir panelov. Skratka, regulacijo lahko naredimo v vsaki sobi posebej, lahko pa tudi vse skup vežemo na en regulator (eno mesto za nastavljanje temperature).

 4. Pozdrav,
  zanima me ogrevanje z ir paneli, trenutno izvajamo el.inštalacijo. Vprašanje, pripravim za vsak panel svojo varovalko?
  Drago

  1. Spoštovani, ni potrebno za vsak ir-panel svojo varovalko. Lahko jih več vežete na eno varovalko, a ta mora biti pravšnje kapacitete. V pomoč vam je lahko naslednji izračun: EL.TOK= MOČ / EL.NAPETOST. Električne toke vaših ir-panelov seštejte, nato prištejte še druge porabnike, dajte nekaj rezerve in pridete na dimenzije varovalke. Zdaj obrniva stvari. Primer. Načrtujete ogrevanje 50m2 prostora. Potrebujete npr. ca 2kW panelov. Po zg. formuli potrebujete ca. 10A za takšno moč panelov. Zadovolji ena varovalka, če ni drugih obremenilnih porabnikov na njej. Lp! Kos

 5. Pozdravljeni,
  trenutno si urejam podstrešno stanovanje, kjer bom imela talno ogrevanje. V eni sobi bi dodala panel kot dodatek.
  Mi lahko svetujete moč panela (13.5m2, 2 zunanji steni, 2m višine)?

  Hvala in lep pozdrav,
  Tjaša

  1. Pozdravljena, v kolikor je hiša dobro izolirana, glede na kvadraturo bi predlagal moč IR panela tam 300-500W. lp, Kos

 6. Spoštovani, zanima me kakšen je prihranek z ir paneli, v kolikor zdaj imamo plinsko peč. Kvadratura stanovanja v Mariboru je 78m2. Nova fasada, Trenutna poraba je ca 80eur. lp, Janez

 7. Spoštovani,
  v stanovanjski hiši bivava sama v eni etaži, ki jo ogrevava na kurilno olje ter železni kamin v dnevni sobi. Ker sva starejša, naju kljub temu zebe v noge. Zanima me ali bi IR paneli na stropih ogreli tudi tla, podobno kot pri talnem gretju.
  Etaža meri 90 m2 od tega 40m2 dnevni prostori (kuhinja jedilnica dnevna soba) ostalo sobe kopalnica wc. Zunanja izolacija je 5cm stiropora, troslojna okna na plošči pa še dodatnih 20cm stiropora. Zanima me okvirna cena investicije z montažo.

  Ali bi bilo potrebno ob večerih tudi zakuriti kamin oziroma ob prehodih. Ali bi se lahko potem poslovil od kurjenja na drva.
  Hvala za odgovor.
  Lepo pozdravljeni.
  Franci

Leave a reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja