IR PANELI IN PORABA ELEKTRIČNE ENERGIJE

By in
IR PANELI IN PORABA ELEKTRIČNE ENERGIJE

IR paneli postajajo vedno bolj popularen nadomestek radiatorjev in drugih virov ogrevanja. Postavlja se vprašanje, koliko električne energije porabijo IR paneli in ali se res izplača investirati vanje. V tem članku bomo odgovorili na to vprašanje.

IR paneli delujejo na način, da pretvarjajo električno energijo v toploto. Sliši se potratno, vendar ni, saj IR paneli oddajajo del spektra sonca, ki seva po predmetih v prostoru, ti pa nazaj sevajo toploto v prostor. Cel koncept delovanja IR panelov je ob upoštevanju zakonitosti delovanja, pravzaprav zelo ekonomičen.

Poraba električne energije IR panelov je zelo odvisna od moči in števila IR panelov ter od števila sob, ki jih ogrevate. Da bi lahko izračunali porabo IR panelov, potrebujete oceno števila IR panelov, ki jo pomnožite z močjo IR panelov. Če imate npr. tri prostore, v katerih imate v vsakem po dva panela z močjo 600W, potem lahko izračunate kakšna je poraba IR panelov:

3 x 2 x 600 W = 3600 W

Poraba se meri v kWh (kilovatnih urah), kar nam pove, koliko W / na uro porabimo za ogrevanje. Zelo okvirno lahko rečemo, da boste za ogrevanje do 20 kvadratnih metrov potrebovali IR panele z močjo 600 W, za 30 kvadratih metrov 900 W, itd. Vendar pri tem upoštevajte dejstvo, da gre le za približne ocene.

V nadaljevanju je naveden približen izračun električne energije in dejanskih stroškov pri ogrevanju stanovanja s površino 100 kvadratnih metrov v zimskih dneh, pod minusom:

Potrebna moč IR panelov za tako veliko stanovanje je: 3.000 W (3 kW)
Dnevna poraba takšnih IR panelov znaša: 24 kWh (pri 8-urnem ogrevanju), saj se regulirani IR paneli frekventno ugašajo.

Za 100m2 stanovanja je strošek mesečne porabe električne energije torej  30 dni x 24 kWh (8 ur ogrevanja / dan) je torej 720 kWh. Če v Sloveniji v povpreču 1kWh stane 0,13€, potem  strošek elektike znaša znaša cca. 93,6 EUR / mesečno.

Pri zgornjem izračunu smo podali približno oceno stroškov in porabljene električne energije. Dejstvo je, da na porabo in posledično stroške pomembno vplivajo dejavniki, kot so npr. vlažnost in izolacija. Prav zaradi tega je najbolje, da se pred nakupom IR panelov obrnete na strokovnjake, ki vam bodo podali natančne informacije o primernih IR panelih in o porabi električne energije v vašem prostoru.

Nasveti, ki vam bodo pomagali prihraniti električno energijo pri nakupu IR panelov:

  • Pri zidni namestitvi panela se prepričajte, da je min. razdalja do predmetov 1.5~2m.
  • Pri stropni namestitvi panela morajo biti tla dobro izolirana, ker drugače pride do izgub.
  • Izogibajte se montaži panelov na strop, če so tla obložena s PVC oblogami (plastični materiali niso primerni za akumulacijo toplote).
  • Les, parket, laminat, opeka in mavec odlično akumulirajo toploto, zato se zelo dobro obnesejo z IR ogrevanjem.
  • Pri stenski namestitvi panela upoštevajte, da mora biti potrebna moč za ogrevanje prostora cca. do 30% večja od izračunane!
  • Skupna moč panelov naj bo vedno večja kot je rezultat izračuna potrebne energije za ogrevanje prostora! Skupna vgrajena moč panelov v prostoru ali stavbi ni linearna v povezavi s porabo električne energije! Večina ljudi meni da, če je vgrajena večja moč panelov da bo zaradi tega tudi večja poraba električne energije, vendar to ni res. Če je vgrajena moč panelov manjša, kot izračunana moč za ogrevanje prostora, bodo paneli dlje časa obratovali (več dni, lahko tudi več tednov), kar ima za posledico, da bo poraba električne energije mnogo večja od pričakovane. Paneli bodo manj časa obratovali in prostor se bo hitreje segrel , če je vgrajena moč enaka ali (priporočamo) večja, kot izračunana oz. zahtevana.

Z upoštevanjem opisanih nasvetov lahko z uporabo IR panelov prihranite veliko električne energije in stroškov. Pri vsem tem pa je potrebno upoštevati dodatne nasvete strokovnjakov, ki s svojimi izkušnjami lahko pomembno pripomorejo k boljši in pametnejši izbiri IR panelov.

Leave a reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja