Slabosti IR panelov

By in
Slabosti IR panelov

Zraven velikih prednosti in pozitivnih učinkov, imajo IR paneli tudi nekaj slabosti. Na podlagi dolgoletnih praktičnih izkušenj vam bomo predstavili  IR panel slabosti oz. morebitne težave, ki se lahko pojavijo ob uporabi le-teh.

Verjetno ste do sedaj večkrat prejeli informacijo o tem, da IR paneli hitro segrevajo prostor. Potrebno se je zavedati, da temu ni zmeraj tako.

Nedoseganje želene temperature v prostoru

Velikokrat stranke nakupijo IR panele z manjšo močjo, brez predhodnega izračuna in pričakujejo rezultate. Torej, prva napaka pri tem je slabo načrtovanje oz. slabo ovrednotenje potrebne moči IR panelov.

Predstavljajte si grelec, ki mora segreti vodo do vrelišča. V kolikor ni dovolj močan, ne bo kos nalogi in bo vztrajal pri delu kljub neopravljeni nalogi. Tudi, če je predimenzioniran, to ni dobro zaradi prevelike začetne investicije in dodatne obremenitve omrežja. Težko bi za to točko rekli da je podimenzioniranje IR panel slabost, a stranke jo večkrat napačno ovrednotijo.

Slaba pokritost in izkoristek

Predstavljajmo si, da imamo IR panele primernih moči za nek prostor. Težave se lahko pojavijo, če so IR paneli postavljeni za sedežnimi garniturami, v skritih kotičkih prostora v

obliki črke L. Tako kot lahko stena blokira sonce, tako lahko nek predmet blokira delovanje IR panela. IR panel oddaja toploto, zato more biti postavljen ta takšni točki, da pokrije čim več površine. Zamislite si žarnico, ki oddaja svetlobo kot IR panel, ki oddaja toploto – naj iz točke od koder je montiran, pokrije čim več površine. Je ena izmed glavnih IR panel slabosti.

Občutek premočnega toplotnega vira

Stranka lahko z uporabo enega zelo močnega IR panela, v prostoru čuti močno toploto. Slabost je torej montaža zgolj enega vira. Rešitev je montaža več IR panelov z manjšimi močmi, ki so med seboj primerno oddaljeni. V kolikor je zgolj en v velikem prostoru je to ena od IR panel slabosti.

Nereguliran IR panel lahko povzroča nelagodje

Nereguliran IR panel lahko v prostoru povzroči močno nihanje temperature – enkrat lahko oddaja maksimalno grelno moč, drugič pa ugasnjen nič. Statusi 0 (ugasnjen) in 1 (prižgan) so lahko

moteči, vendar se temu lahko izognemo s primerno temperaturno (termostatično)  regulacijo. Rezultat nereguliranega panela je enkrat preveč ogret prostor, drugič pa občutek slabega ogrevanja. Skratka izognite se IR paneli slabosti m z IR regulatorjem in IR termostati.

Slaba kakovost materialov – taljenje in poškodbe predmetov

V preteklosti smo se že srečali z IR paneli slabših kakovosti. Grelne žičke so bile podimenziniranje, zadnji del panela je imel slabo – tanko izolacijo, kar pri konkurenčnih panelih doseže visoke temperature. Pri ponudnikih preverite kakšno temperaturo razvijejo paneli v zadnjem delu – v smeri stropa. Slabo izdelani paneli čez čas spremenijo barvo, strukturo in se lahko stalijo.

Pogosti izpadi elektrike

V kolikor so IR paneli vezani zgolj na vod ene varovalke, lahko ob zagonu panela pride do izpada elektrike. Temu se izognete tako, da IR panele vežete na različne varovalke. Prav tako je potrebno preveriti, če vaše električno omrežje lahko prenese takšne električne obremenitve. Temu se izognete da IR panele vežete na različne varovalke. Pravtako je potrebno preveriti, če vaše električno omrežje lahko prenese električne obremenitve. Morebitna preobremenitev je ena od IR paneli slabosti.

Elektrosmog

Velika večina prebivalcev v razvitih državah je izpostavljeno poljem elektro-magnetnega sevanja v imenu tehnološkega napredka. Vse električne naprave jo oddajajo, mobiteli, antene in računalniki nekoliko več, grelci spet nekaj manj. Ne rabite skrbet, da bi gretje z IR paneli z elektrosmogom močno zaznamovali vaše zdravlje je pa to slabost napram tradicionalnim pristopom.  V kolikor se želite izogniti elektrosmogu boste morali uvesti tradicionalne načine – peči na trda goriva, itd.

Leave a reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja