5 razlogov zakaj ogrevati z IR paneli

By in
5 razlogov zakaj ogrevati z IR paneli

Da tehnologije spreminjajo naš način in stil življenja, smo priča tudi pri ogrevanju. Poglejmo podrobneje nekaj glavnih prednosti, ki nam jih prinašajo IR paneli.

 

Infrardeče ogrevanje je poceni ogrevanje.

Tradicionalni načini ogrevanja vselej izkoriščajo radiacijo in ne konvekcijo. Varen način valovanja oz. radiacije segrevajo prostore ter predmete in ljudi, ki se v njih nahajajo. To valovanje segreva stene, predmete, celo rože in vsi ti elementi vračajo energijo v prostor. S tem je omogočen majhen vložek. IR grelci segrevajo površine in ne volumen, kot je to pri navadnih grelcih, radiatorjih, klimatskih napravah itd. Gre za približno 100% učinkovitost prenosa energije, saj IR paneli ne grejejo okoliške atome zraka, ki dalje trkajo v atome zraka v prostoru in pri tem porabijo veliko energije. Pri pravilnih postavitvah IR panelov, lahko prihranimo do 50% več energije kot pri konvencionalnih načinih ogrevanja. Vgradnja je enostavna, saj ne potrebuje spremljajoče inštalacije in je precej cenejša od alternativ, prav tako pa omogoča udobje pri nastavljanju temperature prostora, regulacijo s časovniki itd.

IR paneli izgledajo super. Izgled je narejen po meri!

Za razliko od robustnih motečih radiatorjev, ki zavzamejo velik del bivalnega prostora, so infrardeči paneli ploščati, ravni ter tanki približno 3 cm. Pritrjujejo se na stene in zidove, zaradi česar ostanejo v prostorih diskretni.

Prilagodljivi so do te mere, da lahko nanje pritrdimo fotografije ali pa ga imamo v obliki ogledala! Ljudje smo vajeni radiatorjev, vendar je prostor brez radiatorjev lahko precej lepši in prostornejši.

Infrardeče gretje izsušuje zidove in preprečuje plesen.

Vsi vemo, kje nastajata vlaga in plesen. Tam, kjer ni sonca oziroma toplote. Vlaga in plesen dolgoročno povzročata potencialne strukturne razpoke sten. Prav tako je lahko odvečna vlaga vzrok raznim zdravstvenim težavam. To je eden od ključnih razlogov, zakaj uporabljati IR ogrevanje.

Infrardeče valovanje je pomemben vir ogrevanja.

Če imate izkušnje z IR grelnimi paneli, potem veste, kako je začutiti posebno toploto, ki je podobna toploti sonca. Pričanja uporabnikov nakazujejo, da so zaradi tega bolj srečni. Čeprav je mnogim nejasno, da gre v bistvu za isti del valovanja, kot ga oddaja sonce. Ko enkrat segrejete prostore z IR grelnimi paneli, je to toploto lažje vzdrževati, saj ima vsaka površina svoj vir temperature, IR paneli pa se takrat izklopijo. Vsi poznamo učinek, ki se imenuje “feels like” oz. “občutek kot”, kjer je npr. temperatura 21°C. , vendar imamo občutek, da je bolj mrzlo, npr. zaradi vetra. Obraten učinek se pojavi pri IR panelu. Ogrevanje prostora na  21 °C pomeni, da občutite 22-25 °C. Obraten učinek se pojavi, ker temperatura zraka nekoliko zaostaja za občutkom in pri nižji temperature nam je prijetno, ugodno, toplo.

Infrardeče ogrevanje je Zemlji prijazno.

Manj uporabljene električne energije je okolju prijazno in zmanjšuje porabo fosilnih goriv in drugih virov z veliko emisije. Priča smo trendu vse večji uporabi električne energije pridobljene z alternativnimi viri, medtem ko fosilna goriva čakajo obdavčitve ipd. Z IR paneli oz. IR grelci prispevamo k boljšemu okolju, hkrati pa pri tem privarčujemo.

Enostavna montaža IR grelnih panelov.

Gre za precej enostavno montažo v primerjavi z radiatorskimi sistemi. Največkrat se paneli fiksirajo na strop ali na steno s štirimi ali več vijaki z dipli. Potrebna je samo še električna napeljava in montaža je dokončana. Na splošno je pomembno, da je montaža opravljena po varnostnih standardih, da električno omrežje ni obremenjeno na eno varovalko, da so uporabljeni električni kabli primernih dimenzij za elekt. tokove itd.

Kot univerzitetno diplomiran elektroinženir z več kot desetletjem izkušenj, se skrbno posvečam vsaki inštalaciji posebej, iščem primerno mesto v bližini električne doze, preverim elekt. obremenitve omarice oz. linij ipd.

Oznake: grelni paneliir panelinasvetiogrevanjezakaj ir

Leave a reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja